DR RADOSAVLJEVIĆ OTKRIVA SIMPTOME TEŠKE BOLESTI KOJI SE VIDE U WC-U: Zaboravljamo na ovo, a odnosi živote u Srbiji
Doktor Davorin Radosavljević, Foto: YOUTUBE/ RTS BEOGRADSKA HRONIKA JUTARNJI PROGRAM/SCREENSHOT

MORATE ZNATI

DR RADOSAVLJEVIĆ OTKRIVA SIMPTOME TEŠKE BOLESTI KOJI SE VIDE U WC-U: Zaboravljamo na ovo, a odnosi živote u Srbiji

Doktor Davorin Radosavljević upozorava na simptome teške bolesti, raka mokraćne bešike

Objavljeno:

Sa više od 200.000 obolelih svake godine, peti najčešći tumor u Evropi je rak mokraćne bešike, poručuju iz Evropskog udruženja urologa. Doktor Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije i direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da je to bolest koja godišnje u našoj zemlji odnese oko 1.000 ljudi, a bude otkrivena kod oko 2.500 građana Srbije.

Teška i podmukla bolest, a zaboravljeni rak, tako najčešće opisuju rak mokraćne bešike. Predstavljanjem murala "Slušaj svoju bešiku" autora Nikole Radojčića, Srbija se priključuje Svetskom mesecu podizanja svesti o raku mokraćne bešike. Doktor Davorin Radosavljević slaže se sa tim da se o raku bešike ne govori dovoljno i da bi trebalo češće obrađivati tu temu.

Teška i podmukla bolest, a zaboravljeni rak, tako najčešće opisuju rak mokraćne bešike.
Teška i podmukla bolest, a zaboravljeni rak, tako najčešće opisuju rak mokraćne bešike.foto: Profimedia

"To je bolest koja godišnje odnese oko 1.000 ljudi, a oboli oko 2.500. Mora se raditi na ranom otkrivanju. To je jedan od karcinoma koji je vezan za pušenje. Ima mnogo više obolelih muškaraca. Promena boje mokraće, pogotovo pojava mokraće u krvi, pacijenta će odvesti lekaru, a urolog ima vodeću ulogu u dijagnostici", rekao je dr Radosavljević i dodao da se nada da će se povećati broj pacijenata kojima će biti omogućeno hirurško lečenje.

Simptomi

Osim promene boje mokraće, simptomi su još i:

  • otežano mokrenje
  • bolovi u karlici
  • jeza
  • drhtavica
  • povišena telesna temperatura
  • gubitak težine

Lečenje

Govoreći o lečenju, doktor kaže da "sa hemioterapijama stojimo dobro kod slučaja velikih tumora koji su kandidati za hirurško lečenje", a hemioterapija pre operacije pomaže da se tumor smanji i popravi ishod operativnog lečenja. Ozbiljnija situacija je, kako kaže, kod metastaza, kada hemioterapija nema neki veliki uticaj, "osim kod jednog broja pacijenata gde obezbeđuje jedan kratkotrajni odgovor".

"Mi radimo na tome da se inovativni lekovi takođe nađu na listi lekova. UMOS je predložio Republičkom fondu da se imunoterapija uključi u lečenje u metastatskoj bolesti, a za to postoje dokazi najvišeg ranga u međunarodnim vodičima. Nadamo se da će kao i do sada... Fond je zaista jako proširio Listu lekova i nadamo se da će i ovi lekovi biti u redu za stavljanje na Listu", ispričao je dr Radosavljević.

Redovne kontrole posle lečenja

Svoje iskustvo sa lečenjem karcinoma mokraćne bešike, podelio je i Tomislav Miletić. Objasnio je da ga je posle simptoma kao što su peckanje i promena boje mokraće, kao i pojava krvi, ćerka odvela lekaru. Prvo je krenuo od urologa, pa se lečenje nastavilo uz hemioterapiju na Institutu za onkologiju. Dodaje da je prihvatio lečenje i da, posle devet godina, više nije na terapiji, ali da ima redovne kontrole.

BONUS VIDEO:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.